Na de eerste geslaagde sessie werd er snel een volgende sessie gepland, dit ging meer een social sessie worden met wat vrienden. We hadden het plan om instant te vissen op het Kempisch kanaal, na uren stekken zoeken en verrast door de grote hoeveelheid vissers aan de waterkant pakken we uit in de buurt van sas 1.
Een leuke stek in een kom met veel ruimte, er worden visplannen gemaakt voor de zomer en het najaar en er wordt goed gelachen, wat bier gedronken, maar spijtig genoeg is er buiten enkele brasems geen actie. De lockdown was ondertussen een week ten einde, iedereen in België mocht terug nachtvissen en reizen was beperkt toegestaan, dit creëerde een gigantische drukte op de kanalen. We merkten al snel dat we de rustige stukken moesten opzoeken. Een deel van de vis had ondertussen al gepaaid en ze waren verspreid over het kanaal te vinden.
Voor ons is het vinden van vis op het kanaal heel belangrijk. Uren rijden met de auto of fiets, stukken kanaal afwandelen met een polaroid bril, en blijven zoeken naar (paaiende) vis. Er zijn ook dagen dat we geen vis vinden, en dan keren we telkens terug naar de vertrouwde stek die we blijven aanvoeren. Op deze stek aangekomen zetten we ons kamp op voor enkele nachten. Er was veel activiteit op de stek, maar niet van karper, de brasems waren duidelijk weer met veel aanwezig en de nodige brasems komen dan ook op de kant. Doorzetten dan maar!
We voeren redelijk wat met de Squid Scopex en Red Garlic Fish boilies om de brasems te verzadigen en zo de karpers meer kans te geven. In de schemer krijgen we terug vertrouwen wanneer we een vis zien springen links van onze stek. De stek die we bevissen is een ondiepe kom met veel waterplanten.
We proberen met de twee linkse stekken de rondtrekkende vis te onderscheppen en de tweede andere hengels leggen we zo'n 20 meter uit elkaar boven op het talud aan het einde van de vaargeul, hier mee proberen we de vissen die uit en in het wier gaan te onderscheppen.
Deze stekken voeren we enkele weken lang stevig aan zodat we altijd een “plan b” hebben. Door het voorvoeren krijgt de vis extra vertrouwen in de stek en kan je meerdere aanbeten verwachten in een aasperiode, zoals gebeurde in deel 1 van “De Belgische kanalen”.
Net wanneer we in de tent liggen krijgt Thomas een trage aanbeet, weer een brasem dachten we, aangekomen aan de hengel veranderde de losse tuutjes in een harde run... karper! We vissen run om run, ook op het kanaal zorgt dat ervoor dat het leuk blijft voor beide vissers. Het was Vince zijn beurt, met knikkende beentjes geeft Thomas de hengel door en zegt hij: "maat het is ne dikke". Dit was het begin van een hels gevecht.
Na een dik kwartier drillen in de vaargeul met deze heel sterke karper schuiven we uiteindelijk het net onder een echte belgische kanaalbak! We zijn allebei heel gelukkig, onthaken hem voorzichtig en omdat het nog maar vroeg in de nacht is kiezen we ervoor de vis niet te zakken en nemen in het donker foto’s. Het is heerlijk om zo'n momenten te delen met je beste vrienden, dan maakt het eigenlijk niet uit wie de vis gevangen heeft. We wegen de vis en de weegschaal gaat uiteindelijk twee strepen boven de 20kg, yes!
De sessie was na het moeilijke begin met de veel brasems toch geslaagd! We leggen de hengel terug op de stek en kunnen niet meteen slapen door de adrenaline. We vissen op het kanaal met de Red Garlic Fish en Squid Scopex boilies, 15 en 20mm door elkaar gemengd. Als onderlijn gebruiken we simpele snowman rig. ‘Sochtends blijft het buiten enkele brasems stil, wel zien we een karper springen waardoor we vermoeden dat er wel echt karper in de sector zit. De karpers zaten op de stek dus die willen we daar houden, voordat we weg gaan voeren we 2-3kg Squid Scopex en Red Garlic Fish boilies in de vaargeul en boven op het talud.
Ook tussen de sessies zijn we regelmatig op de stek te vinden om te kijken of er andere vissers zitten, en wanneer dit niet het geval is enkele kilo’s voor te voeren. We vissen normaal in de weekends, dan is de scheepsvaart veel rustiger en op zondag kan je zelfs uitslapen, maar omdat we door corona niet naar school of werk moeten doen we ook regelmatig sessie’s door de week en zetten dan onze wekkers om 06u zodat we onze hengels optijd kunnen ophalen als er boten aan komen, want toplood blijkt echt niet te werken. We voeren liefst dagelijks onze stek redelijk fors aan, dit om de vis zoveel mogelijk in de zone te houden, anders zwemmen ze heel makkelijk door en ook de grote hoeveelheid witvis eet de nodige kilo's weg. Let wel op: ondanks dat het nog maar begin mei is voeren we redelijk fors, dit kan alleen omdat het een heel warm voorjaar is en de karpers al richting de paai gaan, en we weten dat we de enige zijn die op dit stuk van het kanaal voorvoeren.
Het weekend van 13 mei was warm, we blazen de zodiac op en gaan op verkenning. Vrijwel meteen spotten we een aantal vissen die liggen te zonnen in het wier op 'onze' stek en besluiten het eerste van de twee nachtjes hier te vissen, bij een blank zouden we naar een andere stek gaan, als er karper op de kant komt blijven we ook de tweede nacht op deze stek. Gedurende de dag merken we dat de vis massaal in het wier ligt en denken dat ze snachts uit het wier komen, naar de voorgevoerde steken waar dan toevallig beaasde rigs liggen met wat boilies rond.
We laten de karpers rustig liggen en kiezen om pas tegen zonsondergang de hengels op de stekken te leggen, zo moeten we ook niet telkens de hengels opnieuw inleggen door de scheepsvaart en verstoren we de vissen niet. Rond 21u varen we rustig de hengels uit met enkele handen Red Garlic Fish en Squid Scopex boilies rond. Wanneer de wekker om 06u af gaat hebben we tot onze verbazing aan één stuk door kunnen slapen, geen actie van karper en zelfs niet van die vervelende brasems. We zetten een kop koffie bij het eerste licht en fantaseren nog over een dikke schub die we de dag daarvoor in het wier hadden zien liggen, en die zelfs enkele meters achter onze zodiak aan kwam zwemmen. “Als we die nu eens konden vangen”, zeiden we nog. En je kan het al bedenken, tussen de eerste en tweede boot loopt onze meest linkse hengel strak, gevolgd door een snoeiharde run. De vis trekt tientallen meters lijn van de spoel en gaat via de vaargeul richting het rechte stuk kanaal, er was geen stoppen aan!
Na een tiental minuten drillen is de vis eindelijk terug waar hij vandaan kwam, maar al snel zwemt de sterke karper naar het wier waar we heb gisteren waarschijnlijk zagen chillen. Hij zwemt meters ver in het dikke wier en zit muurvast...
Snel springen we in de zodiak en proberen de vis te bevrijden uit het wier, we hebben lang geen contact met de karper en zijn niet zeker dat hij er nog aan hangt. We hadden de hoop bijna opgegeven tot Robbe enkele meters achter de boot een grote bulk wier ziet bewegen, dat moet de karper zijn! Hij vaart richting de vis en steekt het net onder de vis en het wier. Omdat er zoveel wier rond de vis is breekt bij het naar boven halen van het net de schepnetsteel. Na wat vloeken krijgen we uiteindelijk het net met kilo’s wier én karper in toch te pakken!
We verwijderen het wier uit het net en jawel, de brute schub die we gisteren zagen zwemmen heeft de Red Garlic Fish boilie + pop-up gretig naar binnen gewerkt en is nu even van ons!
Een dikke dertiger, oude karakter karper van het kanaal. Zelden zo een harde drill gehad als deze!
Het voeren had gewerkt, de vis bleef in de buurt en passeerde karpers die naar de paai zones gingen of er van terug kwamen onderschepten we. Ook de sessies die volgden waren heel productief, we wisselen af om de stekken op regelmatige basis te bevissen.
Zowel Robbe als Thomas vingen nog enkele kanaal parels. Meestal niet de grootste maar wel mooie en heel sterke kanaal karpers!
We eindigen begin juni en blikken terug op een fantastisch voorjaar op het kanaal. In de eerste week vingen we onder meer een 15kg, 17.5kg en 20kg+ op 4 nachten vissen.
Daarna was de actie consistent met bijna elke nacht een vis, wel ging het gemiddelde gewicht wat naar beneden, maar veel maakt dat niet uit als je een leuke tijd aan het water hebt!
De oorsprong van het succes zat volgens mij in de aanpak, timing en de locatie.
Veel voeren met aas van hoge kwaliteit op de juiste plaats en op het goede moment was de sleutel tot succes, je wilt de passerende vis op je stek houden en dat kan alleen met kwaliteitsvol en voedzaam aas.
Ik begrijp dat tientallen kilo’s voeren op enkele weken niet voor iedereen is weg gelegd. Maar als je aas niet extreem duur is, maar wel een hoge kwaliteit heeft, zoals de Maes Carp Baits boilies valt dat goed mee!
Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn artikel en de foto's, tot snel!
Groeten Vince
Een dikke veertiger die al in één van de eerste nachten op de kant kwam, het begin van een fantastische tijd aan het kanaal!
Een typische oude kanaalkarper. Hoog gebouwd, breed geschouderd en grote krachtige vinnen en staart.
Daar gaat de ruim 17kg krachtpatser weer in het heldere kanaalwater.
Ook deze lange kanaalspiegel kon de Red Garlic Fish snowman op de voerstek niet weerstaan!
Deze kale spiegel was één van de karpers die Thomas dat voorjaar op het kanaal kon vangen.
Reactie plaatsen
Reacties